Ce avantaje aduce purtarea unor cauciucuri all seasons?

Cauciucurile all season, denumite și anvelope pentru toate anotimpurile, reprezintă un liant excelent între o anvelopă de iarnă și anvelopa de vară. În general, acestea încorporează un compus de cauciuc specific pentru a oferi un nivel ridicat de performanță pe o serie de temperaturi. În plus, poate face ca schimbarea anvelopelor de iarnă/vară la fiecare 6 luni să nu se mai realizeze și, astfel puteți beneficia de economii. În România, și în multe țări europene, utilizarea anvelopelor de iarnă sau a cauciucurile all seasons este obligatorie pentru a călători pe anumite drumuri.


Aceste tipuri de anvelope vă permit să vă deplasați pe zăpadă și gheață , spre deosebire de anvelopele de vară. Desigur, cauciucurile all seasons sunt mai puțin eficiente decât anvelopele de vară atunci când temperaturile cresc și depășesc 7°C . În astfel de condiții, anvelopele de vară va oferi o distanță de frânare mai scurtă decât cele all seasons.

În mod similar, este mai puțin eficientă decât anvelopa de iarnă atunci când condițiile devin mai stricte, iar temperaturile sunt în jur de -10 °C . Cauciucurile all seasons oferă în general mai mult confort și generează mai puțin zgomot decât o anvelopă de iarnă

Marcajele 3PMSF ȘI M + S

Pentru a fi omologate pentru iarnă, anvelopele trebuie să aibă marcajul 3PMSF (“3 Peak Mountain Snow Flake”), reprezentând un fulg de zăpadă. Acest marcaj este esențial pentru a putea circula cu drumul în zonele în care anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Sigla 3PMSF asigură tracțiune superioară și frânare eficientă pe zăpadă și gheață. Mențiunea 3PMSF se găsește atât pe anvelopele de iarnă, cât și pe anvelopele all-season .

Destul de regulat, este posibil să întâlniți anvelopele all-season sau de iarnă cu marcajul M + S care atestă performanța lor excelentă în noroi și zăpadă. Acest marcaj este la latitudinea producătorului, nu constituie o aprobare și nu permite circulatia pe drumuri în care anvelopele 3PMSF sunt obligatorii. Adesea vedem mențiunea M + S pe anvelopele potrivite pentru utilizare off-road, precum și pe anvelopele all-season sau de iarnă.

O anvelopă de all seasons este o anvelopă hibridă care poate fi folosită în condiții de vară și iarnă.

Din punct de vedere tehnic, cauciucurile all seasons combină tehnologiile  anvelopelor de vară și anvelopelor de  iarnă  și permite conducerea pe suprafețe uscate și umede, iarnă și vară, precum și pe zăpadă în deplină siguranță.

Prezintă un real câștig în ceea ce privește siguranța la volan pentru șoferii care nu doresc să își schimbe atât de frecvent cauciucurile. Cât despre cei care alternează de obicei anvelopele de vară cu anvelopele de iarnă, dacă iarna nu este severă, adoptarea anvelopelor pentru sezoane vă va simplifica întregul proces, ajutându-vă să economisiți bani.