Încălzirea în pardoseală - care sunt avantajele?

Astăzi, milioane de gospodării din România sunt echipate cu încălzire prin pardoseală. Un fenomen care se explică în special prin confortul vieții pe care îl aduce. Și, bineînțeles, știți doar ce bucurie să poți merge desculț acasă, în plină iarnă, fără să ai picioarele reci. Ei bine, plecând de la această premisă, astăzi ne-am propus să facem un bilanț al avantajelor încălzirii în pardoseală. 

Denumită și încălzire în pardoseala sau încălzire prin pardoseala, acesta este un sistem existent încă din anii 1960. Astfel, acest echipament este format dintr-o rețea de cabluri sau tuburi hidraulice, instalate direct în placa de beton a casei.

De aceea funcționarea încălzirii în pardoseală bazează pe utilizarea diferitelor forme de energie: gaz, geotermală, electrică, solară.

De aceea există mai multe tipuri de pardoseli ce oferă încălzire, principalele fiind:

Încălzirea electrică în pardoseală, bazată pe o rețea de cabluri de încălzire, funcționând în după rezistențele electrice. Cablurile sunt astfel conectate la rețeaua electrică a locuinței tale și acoperite cu un strat de izolație. De asemenea, încălzirea hidraulică în pardoseală, constă în circulația apei calde în rețeaua de tuburi hidraulice. Conectat la boilerul sau la pompa de căldură, acest circuit este acoperit cu panouri izolatoare.


Confort de locuit îmbunătățit, discreție, economii... Fie că este electrică sau hidraulică, încălzirea în pardoseală vă aduce multe beneficii de care vă puteți bucura zilnic.

1.     Confort optim de locuit

Principalul avantaj al încălzirii în pardoseală este confortul pe care îl oferă. Astfel, vă permite o distribuție omogenă a căldurii în toată casa, cu aproximativ 28 de grade maxim), evitând astfel zonele reci. Datorită acesteia, te poți plimba desculț prin casă, în toate încăperile și în toate anotimpurile!

Rețineți că puteți combina și încălzirea prin pardoseală și caloriferele în cadrul aceleiași locuințe, instalând încălzire prin pardoseală la parter, și calorifere în camerele situate la etajele superioare, ca încălzitoare auxiliare.

2.     Un sistem de încălzire discret

Contrar folosirii unor calorifere, încălzirea în pardoseala este și silențioasă și invizibilă. Deci nu te deranjeaza zgomotele, uneori legate de pornirea sau funcționarea sistemelor convenționale de încălzire. În plus, absența caloriferelor eliberează spațiu, ceea ce vă permite să vă aranjați camerele după cum doriți.

3.     Convertibil la aer condiționat

Încălzirea în pardoseală este binevenită iarna, dar vara? Vestea bună este că unele modele hidraulice de încălzire prin pardoseală sunt reversibile și se pot transforma în aer condiționat prin pardoseală vara.

Pe măsură ce temperaturile cresc, apa rece înlocuiește apa caldă în sistemul de conducte, scăzând temperatura din casă.

4.     Economii de energie

În cele din urmă, încălzirea în pardoseală este foarte interesantă din punct de vedere financiar de utilizat, deoarece permite o economie de energie de aproximativ 15% față de încălzirea tradițională.

Economii de energie, care reduc automat valoarea facturilor de încălzire. Un mare avantaj pentru portofelul tău și pentru planetă, care va respira un aer curat.