Litoral 2017

Litoral 2Pentru ca turiștii să-și petreacă vacanța în liniște și siguranță, începând cu 1 iulie a.c.,  164 de polițiști detașați din teritoriu vor acționa suplimentar, față de dispozitivul curent, în zona stațiunilor de pe litoralul românesc al Mării Negre. În baza Planului de acțiune ,,Litoral 2017”, șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Bogdan Despescu, a dispus suplimentarea efectivelor curente care acționează pentru liniștea și siguranța turiștilor de pe litoral. Astfel, în perioada 1 iulie – 3 septembrie a.c., zilnic, 447 de polițiști acționează, în sistem integrat, pentru siguranța cetățenilor. Dintre aceștia, 283 de polițiști sunt din cadrul Inspecto­ratului de Poliție Județean Constanța, iar 164 de polițiști sunt de la alte inspectorate de poliție județene, fiind detașați pentru a acționa în zona stațiunilor de pe litoral, pentru prevenirea faptelor antisociale, protejarea dreptu­rilor și a bunurilor celor care aleg să își petreacă vacanța la malul mării.
În activități sunt angrenați polițiști de la ordine publică, polițiști rutieri, de la acțiuni speciale, de investigare a criminalității economice, de investigații criminale, crimina­listică, transporturi și de la arme, explozivi și substanțe periculoase, care acționează, în sistem integrat, împreună cu alţi lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne.

Litoral 1În această perioadă, vor fi derulate mai multe campanii pentru informarea turiştilor cu privire la mijloacele de luptă antivictimală, fiind vizate prevenirea furturilor din camerele de hotel, din auto, de pe plajă, a disparițiilor de minori şi a prevenirii conducerii autovehiculelor sub influența băutu­rilor alcoolice.  Astfel, la toate hotelurile şi locurile de cazare omologate, în locuri vizibile, au fost afişate materiale preventive, iar turiştilor le-au fost distribuite pliante şi brăţări informative.  O atenţie deosebită este acordată și taberelor școlare existente în stațiunile de pe litoral, în cadrul cărora se vor derula campanii de prevenire în rândul elevilor.
În sezonul estival 2017, când sunt estimate peste 10.000 de manifestări în spaţiul public, pentru menţinerea şi asigu­rarea ordinii publice, vor acţiona şi 322 de jandarmi constănţeni. În dispozitivul de menţinere a ordinii publice se vor afla, zilnic, patru patrule de poliţie, 29 de patrule mixte, formate din poliţişti şi jandarmi sau poliţişti şi poliţişti de frontieră, şi şapte echipe de intervenţie, cu luptători SAS şi jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa şi IJJ Constanţa. Reamintim că, anul trecut, s-a înregistrat o scădere cu peste 28 la sută a faptelor de natură penală, sesizate în stațiunile de la Marea Neagră.

Litoral 3Pentru prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă, IGSU va asigura un număr de cinci inspectori din unităţile subordonate, ce se vor afla în echipe mixte, cu specialişti de la ISU Constanţa. Totodată, vor funcţiona 15 puncte de lucru temporare, astfel: opt puncte temporare de stingere a incendiilor, echipate fiecare cu câte o autospecială, şase puncte de prim ajutor pe plaje, cu personal şi tehnică, şi un punct de salvare din mediul acvatic pe Lacul Siutghiol. La râmdul său, IGAv are pregătite şapte elicoptere şi un avion SMURD. La nivelul IPJ Constanţa va funcţiona Grupa de Coordonare, condusă de şeful IPJ Constanţa, având în componenţă şefii principalelor structuri MAI la nivel judeţean, care va coordona întreaga activitate pe linie de menţinere a ordinii şi liniştii publice, urmărind realizarea dispozitivelor, utiliza­rea efectivelor participante şi organizarea coope­rării între acestea.