Pentru turiştii români

Politisti romani Bulgaria 3Prima serie de poliţişti români a plecat în Bulgaria, pentru a oferi sprijin și consiliere cetățenilor români aflați în vacanţă în țara vecină. Cei opt polițiști români desfășoară activităţi de siguranţă publică, în comun cu poliţiştii bulgari, în stațiunile Albena, Nisipurile de Aur, Balcic și Nessebar, în perioada 1 iulie – 31 august a.c. La data de 1 august, va avea loc schimbul de serii, fiecare serie fiind împărțită în patru echipe de câte doi polițiști. În misiunea din Bulgaria s-au deplasat poliţişti de la inspectoratele de poliţie judeţene Teleorman, Sibiu, Timiş, Alba, Giurgiu, Dolj, Vaslui și Neamț, instruiţi şi pregătiţi pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile încredinţate, și buni vorbitori de bulgară și engleză. Pe durata misiunii, poliţiştii români acţionează în uniformă şi execută activităţi de patrulare, împreună cu poliţiştii bulgari.

Politisti romani Bulgaria 4De asemenea, aceștia au rolul de a consilia şi de a acorda sprijin cetăţenilor români aflaţi în Bulgaria, care vor avea astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor din țara lor, pentru soluţionarea unor probleme, deşi se află pe teritoriul altui stat. Este al optulea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români. 
În cadrul misiunilor de vara trecută, poliţiştii români au consiliat peste 4.700 de turişti români, în special cu privire la indicarea anumitor destinaţii şi furnizarea unor informaţii de ordin legislativ din țara gazdă. Totodată, 178 de turişti români au fost implicaţi în evenimente pe raza staţiunilor menționate, dintre care 153 în calitate de victime ale unor evenimente neplăcute (furturi de autoturisme, înșelăciuni, tamponări auto, furturi sau distrugeri, fără producerea unor consecinţe deosebite).
Reamintim că, aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, poliţiştii români şi bulgari acţionează în patrule comune în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. De asemenea, cooperează şi acordă asistenţă în cadrul activităţilor specifice, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.