„Colorează-ţi viaţa altfel...“

ANA 3Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, în toate ţările membre ONU se marchează Ziua Internaţională Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării organizaţiei de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri. An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promo­torul campa­niei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu. Tema UNODC pentru Ziua Interna­ţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj:  „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”.  
În acest context, în Bucureşti şi în fiecare judeţ, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) au iniţiat, în perioada 25 – 26 iunie a.c., o serie de acţiuni specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, precum şi de promovare a alternativelor sănătoase de viaţă, în special a celor cultural-sportive. „Colorează-ţi viaţa altfel…”, acesta este mesajul pe care ANA l-a transmis pe data de 25 iunie a.c., în toată ţara, prin intermediul activităţilor derulate în cadrul campaniei de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. În Parcul Al. I. Cuza din Sectorul 3 al Capitalei, ANA a organizat un eveniment de amploare cu specific antidrog.
Mesajul campaniei naţionale de anul acesta, „Colorează-ţi viaţa altfel…”, a ajuns la miile de copii, tineri, părinţi şi bunici, care s-au aflat în parc. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Primăria Sectorului 3 Bucureşti, Clubul Copiilor Sector 6 Bucureşti şi un mare magazin de articole sportive s-au alăturat iniţiativei ANA de a promova un stil de viaţă sănătos, prin sport, muzică şi dans.
Echipa ANA şi voluntarii antidrog au interac­ţionat cu publicul din parc şi au purtat discuţii la standul informativ special amenajat, cu privire la problematica drogurilor. În foişorul de piatră de pe aleea principală a parcului, grupurile de copii „Euritmic” şi  „Miracol” de la Clubul Copiilor Sector 6 au încântat audienţa cu un program artistic de muzică şi dans, finalizat cu un static mob. Paramedicii şi voluntarii SMURD au făcut demonstraţii de prim-ajutor în cazul unor persoane care s-ar putea afla în situaţii critice. Astfel de acţiuni s-au desfăşurat în toată ţara, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog teritoriale, care au organizat acest gen de activităţi, în parcurile şi pieţele centrale ale municipiilor reşedinţă de judeţ. Peste 20.000 de persoane au fost informate de specialiştii antidrog cu privire la pericolul consumului de droguri, fiind oferite alternative de viaţă sănătoasă.
ANA 2„Sunt multe lucruri care se pot spune despre droguri. Este un fenomen atât de complex, încât îţi dai seama la un moment dat, că, dacă nu faci parte din el, într-o formă sau alta, nu vei înţelege cu adevărat mecanismele care îl generează. Începutul e simplu, fiind reprezentat de două segmente: cererea şi oferta. Sunt milioane de consumatori la nivel mondial care folosesc substanţe de toate tipurile, unii dintre ei zilnic. Sunt grupări care produc şi trafichează tone de droguri. Sunt sume uriaşe de bani care se vehiculează liber sau prin circuitele financiar bancare şi care reprezintă un profit ilicit greu de atins în alte domenii. Sunt dezbateri pro şi contra consumului, păreri diverse, subiectivism şi obiecti­vitate, despre reacţia autorităţilor la fenomen şi în legătură cu implicarea societăţii civile. Sunt drame ale unor persoane care au înţeles prea târziu că stările de bine de la începutul consumului ţin foarte puţin sau că un câştig relativ uşor pentru un transport de droguri, te poate condamna la moarte. Sunt zbaterile unor familii care încearcă din răsputeri să îi aducă înapoi, pe cât se poate, pe cei pierduţi. Toate aceste lucruri generează întrebări. Este clar că doar împreună vom găsi răspunsurile” a transmis, în mesajul său, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea. (Iuliana Teodorescu)

Agenţia Naţională Antidrog a luat fiinţă în anul 2003, ca structură modernă a MAI, care să răspundă cerinţelor europene în domeniul drogurilor. ANA este instituţia cu atribuţii complexe, pornind de la elaborarea documentelor strategice antidrog, până la implementarea unor măsuri concrete de realizare a politicilor antidrog, pe toate componentele sale strategice: furnizare de servicii de asistenţă şi prevenire pentru consumatori; colectare de date, conform indicatorilor şi criteriilor de apreciere a feno­menului; realizare de studii, analize şi cercetări ale feno­menului; monitorizare şi autorizare a operaţiunilor cu precursori; reprezentare în cadrul organismelor internaţio­nale etc. În cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, funcţionează 17 centre regionale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog şi 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog judeţene: 41 în fiecare judeţ şi şase în Bucureşti, fiind dezvoltate,  în Capitală, şi trei Programe de Asistenţă Integrată a Adicţiilor, ce asigură servicii de evaluare şi de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri legale, ilegale şi de substanţe noi psihoactive.