MAI aproape de copii și adolescenți, MAI aproape de viitor

POLITIA 2 copyDespre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au spus și se spun multe, s-au scris și se scriu, zi de zi, foarte multe pagini –de bine, dar și de mai puțin bine, lucru absolut firesc în viața unei instituții de aplicare a legii. M-am gândit, de multe ori, ce aș face dacă ar trebui să prezint - în fața unui auditoriu format din copii ori adolescenți (sau unor cititori din aceste categorii), esența activității acestui minister? Ce aș alege mai interesant - pentru a le capta atenția, ce domenii aș căuta să evidențiez – fără să minimizez importanța altora, cum aș face să nu plicitisesc cu prea multe explicații, dar, în același timp, nici să nu omit laturi mai puțin știute, dar vitale pentru funcționarea complexului angrenaj al MAI. Aproape sigur, prezentarea ar începe cu Poliția, Pompierii, Jandarmeria și Poliția de Frontieră – acesta fiind cvartetul la care aproape oricine din acest minister s-ar raporta în conturarea principalilor piloni.

 

Așadar...

 

Poliția Română (organizată în Inspectoratul General al Poliției Române – IGPR) nu numai că ne apără, prin acțiuni de prevenire, de tot felul de răufăcători – criminali, tâlhari, violatori, traficanți de oameni/droguri/țigări/arme, scandalagii, bătăuși, hoți, dar îi și prinde pe cei care au comis (adică au făcut) deja o fărădelege; tot Poliția îi găsește pe copiii sau pe vârstnicii dispăruți, dar are grijă și ca șoferii și pietonii să circule corect pe drumurile publice. Poliția are ca un fel de listă (bază de date se numește...) a tuturor persoanelor care au încălcat grav legea; când o persoană și-a găsit un loc de muncă, angajatorul îi poate cere o dovadă că nu a încălcat legea; atunci, persoana respectivă trebuie să meargă la Poliție și să ceară eliberarea unui certificat de cazier judiciar– așa se numește!

 

Despre Pompieri (organizați în Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - IGSU)știm că sunt acei militari care salvează vieți și bunuri! Datorită pregătirii lor, ei știu cum să evacueze (adică să scoată) cât mai rapid persoanele aflate în clădirile cuprinse de flăcări și, în funcție de cauza unui incendiu, să folosească exact substanța sau amestecul de substanțe potrivit pentru stingerea lui.

 

Tot pompierii intervin atunci când, în urma unui accident de circulație, un pasager sau mai mulți rămân captivi în autoturismul deformat de accident (la televizor se folosește adesea sintagma ,,între fiarele contorsionate”). Pompierii – salvatori au unelte cu care pot tăia metalul și, astfel, reușesc să îi scoată dintre resturile mașinii pe cei implicați în accident și, de cele mai multe ori, să le salveze viețile.

 

Jandarmi stradaJandarmeria Română (organizată în Inspectoratul General al Jandarmeriei Română - IGJR) este prezentă acolo unde sunt mari aglomerări de persoane – în piețe și pe stadioane, acolo unde se desfășoară manifestații, marșuri de protest,concerte în aer liber, meciuri de fotbal și altele. Jandarmeria are rolul de a asigura ordinea publică, astfel încât, oricât de mulți oameni ar fi, simultan, într-un loc, nimeni și nimic să nu deranjeze desfășurarea în condiții de normalitate a activității respective. Dacă, totuși, sunt persoane care vor să tulbure ordinea publică, jandarmii, care sunt militari cu pregătire de luptători, intervin, organizat, pe baza unor proceduri clare,pentru a restabili ordinea publică, aplicând și sancțiuni celor ce au încălcat legea.

 

Poliția de Frontieră Română (organizată în Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) are rolul de a asigura respectarea legii la granițele României. Intrarea și ieșirea persoanelor în/din țară se fac potrivit unor legi și proceduri foarte bine stabilite, iar polițiștii de frontieră sunt prezenți în toate punctele de trecere a frontierei – care pot fi terestre, aeriene (adică în aeroporturi) și navale (pe fluviul Dunărea și la mare, la Constanța), pentru a se asigura că nicio persoană nu intră și nu iese în din România fără să respecte legea. Dar polițiștii de frontieră nu sunt prezenți numai în punctele de trecere a frontierei amenajate, ci au și misiunea de a patrula de-a lungul frontierei, pe fâșie – denumirea completă este șia de protecție a frontierei de stat,asigurându-se că nicio persoană nu încearcă să intre sau să iasăilegal în/din țară. De exemplu, polițiștii de frontieră sunt primii care au misiunea să îi împiedice pe cei care ar încerca să introducă sau să scoată în/din țară, ilegal, persoane, droguri, arme, țigări (cei cu astfel de peocupări sunt cunoscuți sub denumirea de traficanți).

 

Inspectoratul General pentru Imigrări(IGI) are misiunea de a-i primi în România și a le acorda sprijin străinilorcare își părăsesc țările de origine – în principal din cauza conflictelor armate, a sărăciei și foametei, a lipsei condițiilor minime de trai civilizatori a locurilor de muncă.

IGAv 1,,Aripile” MAI se găsesc la Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (IGAv), locul în care militarii sunt permanent pregătiți pentru a desfășura misiuni foarte importante, dintre care amintim numai supravegherea din aer, la sfârșit de săptămână, a traficului rutier de pe autostrăzile spre munte și spre mare, transportarea de persoane grav bolnave, într-un timp foarte scurt, către cel mai apropiat spital, căutarea-salvarea unor persoane a căror viață este în pericol, stingerea acelor incendii care se mnanifestă pe suprafețe foarte mari.

 

Aceste 6 structuri, foarte cunoscute, sunt doar o parte a acestui minister care este cu muuuult mai mare. Astfel, ministerul are un Aparat central - care, acum, este format din 19 structuri, toate la fel de importante, dar avândatribuții și sarcinidiferite și, deci, șidimensiuni (niveluri) diferite. În acest Aparat central lucrează personal foarte bine pregătit și cu mare experiență în ceea ce înseamnă un domeniu sau altul din acest minister.

 

Aparatul central cuprinde:1 departament (cel mai mare), 10 direcții generale, 6 direcții, 1 Centru și 1 Oficiu – ultimele două având dimensiunea (nivelul) unui serviciu. Acest Aparat central are atât rolul de a ,,gândi” ,,legile” interne ale ministerului – adică ordinele și instrucțiunile de ministru, pentru toate domeniile în care muncesc angajații acestui minister, cât și de a indica tuturor celorlate structuri ,,direcția de urmat”, pentru ca ministerul să își îndeplinească misiunea sa cea mai importantă, aceea de a apăra viața, integritatea corporală și bunurile tuturor persoanelor care trăiesc în România.

 

Accesând, simplu, pagina de internet a MAI, veți găsi foarte ușor detalii despre ce rol are, concret, fiecare unitate din Aparatul central. Dacă, însă, nu înțelegeți sau nu găsiți acolo ceva anume, care v-ar interesa, puteți ,,vorbi” cu Direcția Informare și Relații Publice (DIRP) - care este ,,vocea” Aparatului central.

 

Și tot pe site-ul ministerului o să găsiți și pagina structurilor subordonate, unde este foarte frumos prezentat cu ce se ocupă fiecare dintre ele: în afară de cele 6 inspectorate despre care deja am vorbit – IGPR, IGSU, IGJR, IGPF, IGI, IGAv, mai sunt încă 9 structuri: 3 care au atribuții să elibereze cetățenilor români acte foarte, foarte importante: cartea de identitate - la Direcția Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), pașaportul – la Direcția Generală Pașapoarte (DGP), permisul de conducere – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV); la această ultimă structură se înmatriculează toate tipurile de autovehicule care urmează să circule pe drumurile publice și to aici se și radiază (adică se scot) din circulație autovehiculele care, din diferite cauze, nu vor maifi puse în circulație.

 

O altă structură despre care sigur ați aflat este Academia de Poliția ,,Alexandru Ioan Cuza”, loculunde se pregătesc cei care vor deveni ofițeri de poliție/jandarmi/pompieri/polițiști de frontierăsau specialiști în domeniul arhivistic - în cadrul ministerului. Este bine de știut că în minister mai sunt și școli în care se pregătesc agenții de poliție și poliție de frontieră, precum și subofițerii de jandarmi și de pompieri.

 

Foarte importante în mecanismul complex al ministerului sunt și alte 2 structuri, care au rolul unui fel de... scut. Activitatea lor este foarte, foarte importantă, pentru că de ea depinde ca toate celelalte structuri ale ministerului să își poată desfășura în bune condiții misiunile și, astfel, săi obțină cele mai bune rezultate.

 

foto DGA 2Este vorba despre Direcția Generală Anticorupție (DGA), caretrebuie să prevină situațiile în care angajați ai ministerului ar fi tentați să fie necinstiți (corupți), luând bani sau bunuri care nu li se cuvin, pentru a face sau anu face ceea ce au obligația să facă, în calitatea pe care o au – de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, funcționari publici, personal contractual. Dacă, totuși, acești angajați au devenit necinstiți, ofițerii anticorupție îi descoperă și fac ceea ce trebuie, potrivit legii, pentru îndepărtarea lor din minister și trimiterea lor în fața instanței de judecată.

 

Cealaltă structură-scuta MAI este Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), care,prin munca de informații desfășurată, are misiunea de a protejatot ce are instituția noastră mai de preț,împotriva oricui ar vrea să îi facă orice fel de rău. Poate vă întrebați ce ,,avere” are acest minister? Ei bine, este vorba despre informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a structurilor sale. A lucra în domeniul protecției interne este pe cât de interesant, pe atât de dificil, exigențele în ceea ce privește profesionalismul, inteligența, educația, discreția, integritatea morală și, nu în ultimul rând, patriotismul fiind deosebite.

 

 Acestea fiind spuse, vă asigurăm că și la pagina electronică despre structurile subordonate – așa cum vă precizam, anterior, și în cazul paginii dedicate Aparatului central,veți găsi, foarte clar prezentate, și atribuțiile celorlalte 10 unități la care nu ne-am referit - nu pentrucă nu ar fi foarte, foaaarte importante, ci pentru că acum, când a început mult-așteptata voastră vacanță de vară, aveți, în sfârșit, tot timpul din lume pentru a descoperi, şi singuri,ce relevanță deosebită are, pentru existența noastră de zi cu zi, buna funcționare a MinisteruluiAfacerilor Interne!

 

Întotdeauna, MAI aproape de voi, copiii și adolescenții noștri!

Prin voi, MAI aproape de viitor!

 

Colonel Cristina-Tatiana Mirică - MAI