De serviciu pe înălţimile Ceahlăului

Jandarmi Neamt 5Ocolaşul Mare, Ocolaşul Mic, Toaca, Panaghia, Cuşma Dorobanţului sau Cascada Duruitoarea. Frumuseţi maiestuoase ale Ceahlăului, ce atrag nenumăraţi turişti. Siguranţa acestora reprezintă una dintre priorităţile jandarmilor de la Postul Montan Durău. Din iunie până-n septembrie, la fiecare sfârşit de săptămână, peste 4.000 de turişti asaltează înălţimile Ceahlăului. Cel mai frecventat traseu, ce înseamnă patru ore de mers pe jos, face legătura între Durău şi Cabana Dochia. Totuşi, gradele de dificultate ale traseelor din Ceahlău nu sunt mari.
Pentru jandarmii montani din Durău, o zi obişnuită pe munte înseamnă prevenire. În patrularea pe potecile muntelui stau de vorbă cu turiştii, le dau amănunte despre drumul ales şi starea vremii, cum să se orienteze cel mai bine, unde sunt izvoare sau locuri de campare. De asemenea, îi sfătuiesc pe aceştia să protejeze animalele şi pădurea, să nu lase gunoaie în urmă şi le indică locurile unde există semnal GSM.  După cum nu uită să le spună ce înseamnă un echipament adecvat şi modul de a pregăti o excursie. Ba de multe ori, jandarmii montani îi însoţesc pe drumeţi până la destinaţie sau chiar campează alături de ei. Militarii postului ţin permanent legătura cu administratorii cabanelor şi ai pensiunilor, există peste 50 de unităţi de cazare, sau cu pădurarii, deoarece informaţiile acestora sunt preţioase în misiunile de căutare a turiştilor rătăciţi. Cu asemenea cazuri se confruntă, cel mai frecvent, jandarmii montani din staţiunea Durău. „Cei mai mulţi se rătăcesc între Cascada Durui­toarea şi Durău, în lunile când cad frunzele din co­paci. Cărarea se acoperă cu un strat gros de frunze şi nu se mai vede bine. Cei care nu urmă­resc, cu aten­ţie, firul po­­tecii şi marca­jul se rătăcesc şi ajung la Bi­cazu Ardelean, de­par­te de tra­seu. Aşa a păţit o familie din Iaşi, cu un băieţel. S-au ră­tăcit chiar la intrarea în pădure. Au sunat la 112 şi  i-a găsit repede o patrulă de la postul nostru, care i-a condus până în staţiune, la Durău. Alţi turişti se rătăcesc în zonele de gol alpin, cum s-a întâmplat cu 10 tineri din Iaşi, care au pierdut poteca, din cauza ceţii groase, la Piatra Lăcrămată. Şi ei au sunat la 112, i-am găsit, împreună cu salvamontiştii şi i-am însoţit până la Cabana Dochia” spune plutonierul adjutant Bogdan Blănaru, şeful Postului Montan de Jandarmi Durău.
Jandarmi Neamt 2În zonele de gol alpin, ceaţa deasă coboară pe neaşteptate, iar în locurile cu jnepeniş, unde există multe cărări, turistul se poate rătăci uşor. Uneori, şi animalele sălbatice pun probleme amatorilor de drumeţii montane. Recent, un turist a sunat precipitat la 112, spunând că a întâlnit un lup în locul numit La morminte, mai sus de Cabana Fântânele. Omul s-a speriat rău şi a rupt-o la fugă, abandonându-şi rucsacul şi geanta foto. A ajuns la cabană, de unde a sunat la 112, iar jandarmii au mers cu el să-şi recu­pereze bagajele. Din fericire, le-a găsit intacte. Jandarmii montani din Durău sunt solicitaţi şi când au loc manifestări pu­blice, pentru ca par­ticipanţii la acestea să fie în siguranţă.
Cea mai mare aglomeraţie pe Ceahlău se în­registrează la începutul lui august, când se sărbătoreşte Schim­barea la Faţă, atunci fiind hram la schitul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nenumăraţi pelerini asistând la slujbă. Totodată, în aceeaşi zi, sute de oameni aşteaptă cu nerăbdare un moment aparte. La răsăritul soarelui, umbra Vârfului Toaca se vede ca o piramidă tridimensională, povestindu-se că locul emană foarte multă energie pozitivă.

Cătălin Eftene