Prinşi de băieţii de la flagrant

Talharii auto 1Un val de tâlhării, comise de un bărbat în autobuzele de linie bucureştene, i-a pus pe jar pe oamenii legii de la Brigada de Poliţie Transport Public (BPTP). Cele mai multe dintre fapte se petreceau pe trasee RATB din Sectorul 5 al Capitalei. Ţintele erau femei, cărora agresorul le smulgea rapid cerceii şi apoi, până să se dezmeticească bine victimele, reuşea să se făcă nevăzut în scurt timp. „Individul, în vârstă de 30 de ani, recidivist, a comis peste 20 de fapte, numai într-o săptămână a dat trei lovituri, pe liniile de autobuz 117 şi 139. O perioadă, a plecat în Anglia, speriat că i-a apărut fotografia în presă, dar s-a întors. A fost prins de băieţii noştri de la Flagrant, după o alergătură zdravănă, pe strada Livezilor, în cartierul Ferentari. Am reuşit să-i probăm 13 fapte, primind mandat de arestare preventivă” spune comisarul şef Nicolae Adrian Dinu, şeful BPTP. De curând, au mai avut loc nouă tâlhării asemănătoare ca mod de operare, în zona Gării de Nord, pe linia de tramvai 45 şi pe troleibuzele 92 şi 93. Infracţiunile, cu un grad ridicat de violenţă, odată cu cercelul, tâlharul smulgea şi lobul urechii, au fost stopate de poliţiştii de la Transport Public, autorul, un bărbat de 39 de ani, fără adăpost, recent eliberat din penitenciar, fiind prins într-un canal din cartierul Grozăveşti. Totuşi, peste 90 la sută din infracţi­unile cercetate de poliţiştii BPTP sunt furturi din buzunare. Hoţii vizează porţiunile de traseu aglomerate, ale liniilor lungi, cum ar fi tram­vaiele 1, 11, 21, 32, 41 sau rutele de autobuz 104, 330, 335 ori 381, cu precădere în zona centrală, în apropierea pieţelor, marilor centre comer­ciale, iar în vecinătatea Gării de Nord, liniile de autobuz 105, 178 şi 205, la sfârşit de săptămână, când creşte aglomeraţia. Dar, reacţia oamenilor legii nu se lasă aşteptată. Echipele de la Flagrant ale brigăzii acţionează zilnic în teren şi sunt cu ochii pe infractori. Rezultatul: mulţi hoţi le cad în mână poliţiştilor. Cum s-a întâmplat cu un şuţ vechi în „branşă”, binecunoscut poliţiştilor şi în lumea interlopă, poreclit Alarmă. Mic de statură, se strecoară abil prin aglomeraţie şi dispare rapid. Cu toată iuţeala lui, doar într-o săptămână, a fost prins de nu mai puţin de trei ori în flagrant, de două ori în vehicule RATB şi odată pe stradă. Prima dată, pe linia lui 133, i-a şterpelit telefonul mobil unui cetăţean străin.

Talharii auto 3A doua oară, a furat, de asemenea, un telefon mobil, pe Bulevardul Dacia. Şi-a urmărit victima din troleibuzul 86. Prins de fiecare dată, a primit control judiciar. A treia oară, în schimb, i s-a înfundat. A sustras tot un telefon mobil, şi tot pe linia de troleibuz 86. Prins de poliţiştii BPTP de la Flagrant, Alarmă a primit mandat de arestare preventivă. „De regulă, hoţii fură portofele şi telefoane, iar din portofele îi interesează doar banii şi cardurile, mai ales cele contactless, pentru cumpărături cu valoarea de până la 100 de lei. Cumpără ţigări şi băuturi alcoolice. Unul dintre hoţii prinşi de noi, într-o zi a făcut 35 de asemenea tranzacţii. A cumpărat ţigări, pe care le-a vândut mai departe. Dar, băieţii de la flagrant sunt pe fază, cum se spune. De curând, unui cetăţean francez, care venea de la aeroport, i s-a furat portofelul în autobuzul expres 783. Au dat lovitura patru indivizi, cunoscuţi de noi, cel mai în vârstă dintre ei avea 68 de ani. Unul şi-a desfăcut larg pardesiul, ca să nu vadă nimic ceilalţi călători, iar altul a ridicat un rucsac în faţa ochilor victimei şi i-a furat portofelul. Ceilalţi doi erau în preajmă, să asigure locul mai bine. N-au apucat să se bucure de conţinutul portofelului, căci au fost prinşi în flagrant” adaugă comisarul şef Dinu. Poliţiştii de la BPTP spun că vârsta sau anumite infirmităţi nu constituie impedimente pentru hoţii care operează pe liniile RATB. Cel mai bătrân dintre şuţii din buzunare, „client” vechi al poliţiştilor, prins în 2015, cunoscut drept nea Tică, cu o figură de bunicuţ cumsecade, ce le cumpără acadele nepoţilor, are nu mai puţin de 76 de ani. A „lucrat” multă vreme în sectorul 1. Altul, din familie tot cu astfel de „tradiţii”, este ciung, dar chiar şi-aşa, continuă să-şi facă „meseria”. Are doi fraţi, ambii prinşi în flagrant. Unul dintre aceştia, în vârstă de 49 de ani, a căzut în mâinile poliţiştilor în tramvaiul 32, între Şoseaua Progresul şi strada Petre Ispirescu, după ce i-a furat unei doamne portofelul în care se găseau 750 de lei. Alt hoţ, fost lăutar, om la 50 de ani, nu e lacom. Se mulţumeşte cu banii din portofelele furate. Şi doar o lovitură pe zi, cât să trăiască. „Infractorii de pe traseele transportului public bucureştean sunt oameni mai în vârstă, localnici, nu sunt voiajori. Fură pentru traiul zilnic. Cei tineri se droghează şi intră repede la închisoare. Unul dintre aceştia avea nevoie de 500 de lei zilnic, să-şi procure doza de substanţe halucinogene. Atâţia bani nu au cum să-i facă furând din buzunarele călătorilor şi, în plus, riscul de a fi prins în flagrant este mare” conchide şeful Brigăzii de Poliţie Transport Public din Bucureşti. Totuşi, deşi hoţii sunt prinşi de poliţişti, legea permite împăcarea părţilor, iar infractorii nu ezită să folosească această cale, ca să nu ajungă în spatele gratiilor.

În anul 2016, poliţiştii de la BPTP au prins în flagrant 125 de infractori, dintre care 86 au primit mandate de arestare preventivă. De asemenea, în primele cinci luni ale lui 2017, 56 de infractori au căzut în mîinile poliţiştilor, 40 dintre ei fiind arestaţi preventiv

Cătălin Eftene