Înşelăciuni dovedite de poliţişti

metoda accidentulCând vine vorba de înşelătorii, imaginaţia infractorilor pare că nu cunoaşte limite. Noi şi noi moduri de operare îmbogăţesc „panoplia” răufăcătorilor, care profită de naivitatea unora, mai ales persoane în vârstă. Totuşi, nu apucă să se bucure prea mult de „roadele” muncii. Poliţiştii sunt cu ochii pe ei. Trei tinere din Galaţi, coordonate de concubinul uneia, se „specializaseră” în prezentarea produselor de curăţe­nie, dându-se drept lucrătoare la un cunoscut lanţ de magazine. În Bucu­reşti, mergeau din bloc în bloc şi din uşă-n uşă, cu mâinile doldora de plase cu feluriţi detergenţi şi încer­cau credulitatea locatarilor. „Bătrânii naivi le invitau în aparta­ment pe femei, mai ales că acestea se şi legitimau, iar prezentarea produ­selor avea loc în baie. Se închidea uşa băii, dar uşa apartamentului rămâ­nea descuiată. O femeie făcea prezen­tarea, ce nu depăşea 10 minute, iar alta opera, căutând bani şi bijuterii. De regulă, bătrânii păstrează banii în şifonier sau sub perne. Gălăţencele erau prolifice, ca număr de fapte. Numai pe Bulevardul Ion Mihalache au comis trei furturi. La un aparta­ment de pe bulevardul amintit, au sustras în valoare de 13.000 de lei. Una dintre infractoare a fost prinsă în flagrant, la scurt timp după ce a plecat din apartamentul unei bătrâne” explică inspectorul principal Radu Pomană, şeful Biroului de Investigaţii Criminale de la Secţia 4 Poliţie a DGPMB. Judiciariştii spun că, totuşi, răufăcătorii profită de căile de împăcare prevăzute de Noul Cod Penal. Vin cu avocaţi, recunosc faptele şi se împacă. Într-un caz, hoţii i-au sustras unei bătrâne 4.000 de lei şi, când s-au împăcat, i-au dat înapoi... 10.000 de lei. Iar metoda accidentul încă „loveşte”. Mai deunăzi, tot în Bucureşti, un bărbat a apelat dispeceratul unei firme de taximetrie, spunând că are nevoie o maşină ca să ajungă la Râmnicu-Vâlcea. Taxiul a fost trimis la un bloc de pe strada Sfânta Maria, de unde a ieşit o bătrânică. Femeia i-a dat taximetristului 11.500 de lei, într-un plic. Apoi, şoferul a fost îndrumat, de vocea de la telefon, spre Calea Floreasca, apoi spre Râmnicu-Vâlcea. Totuşi, taximetristul a realizat că ceva este în neregulă şi a venit cu plicul cu bani la sediul Secţiei 4 Poliţie. Bătrânica a fost identificată, iar poliţiştii au început căutarea autorului

„Părintele” metodei acci­den­tul, înfundat din nou
Spre sfârşitul anului trecut, trei bătrîni au sunat la Secţia 4 Poliţie din Capitală, spunând că au fost apelaţi pe telefonul fix de către un individ, care pretindea că este poliţist. „Sunt comisar-şef Stanciu Gabriel, de la Poliţia Capitalei”, aşa se recomanda escrocul. Falsul poliţist le spunea bătrânilor că se află în urmărirea unei bande de infractori interna­ţionali, cunoscuţi ca specializaţi în falsificarea de monedă, ce au şi complici în bănci, aşa că este posibil să fi primit pensiile în bani falşi. Ca să fie mai credibil, adăuga, pe un ton conspirativ, şi numele opera­ţiunii speciale, „Chiriaşul”.

arest accidentul„Bărbatul avea un discurs coerent şi foarte convingător, făcea apel la spiritul civic, le spunea că poliţiştii care lucrează la caz au nevoie de ajutorul cetăţenilor. Dacă toată vorbăria îşi atingea scopul, păcălirea victimelor, le comunica bătrânilor că o să vină o colegă poliţistă, ca să ridice banii pentru expertizare. Sumele variau între 300 şi 25.000 de lei, cele mari fiind scoase din bănci. Dintre victime, erau destui cu pregătire superioară, oameni luând de bune toate spusele escro­cului. Individul, care a făcut parte din gruparea ce vindea pământ pe Lună, acum câţiva ani, miza şi pe faptul că mulţi nu reclamă de ruşine, la Poliţie” spune subinspectorul Sandu Cotelin, unul dintre judiciariştii care au lucrat la depistarea autorului escrocheriei, de la Secţia 4 Poliţie. Poliţiştii au identificat şi complicii individului, pe omul său de încre­dere, prieten de familie, care verifica „săgeţile”, dar şi pe „săgeata” principală, o femeie din Bucureşti, foarte îndrăzneaţă. În limbaj de „specialitate”, „săgeţile” sunt cărăuşii unei grupări. Când discutau la telefon, liderul grupării şi locotenentul său, care a fost „săltat” de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri, vorbeau codificat, numindu-i pe cărăuşi cai, pantofi sau adidaşi. „Săgeata” principală, ulterior  ares­tată preventiv, îşi lua partea ei de bani, între 20 şi 30 la sută, apoi restul îi dădea soţiei liderului. După aceea, toate „săgeţile” se întâlneau în parcarea din faţa Penitenciarului Rahova, la împărţirea „prăzii”.
Liderul grupării este un bucureştean în vârstă de 35 de ani, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, ca să execute o pedeapsă de 14 ani şi opt luni pentru înşelăciune, „părintele” mai multor metode de înşelăciune prin telefon, printre care accidentul şi bani falşi. Până să intre la închisoare, prejudiuciul rezultat în urma înşelării a numeroase persoane se ridică la nu mai puţin de 20 de milioane de euro. Banii rezultaţi erau investiţi în maşini scumpe şi locuinţe. În acest caz, poliţiştii au documentat un prejudiciu de 200.000 de lei. Individul s-a ales cu dosar penal pentru constituire de grup infracţio­nal organizat, faptă ce nu permite împăcarea părţilor. Subinspectorul Sandu Cotelin, inspectorul Adrian Turlacu, agentul şef principal Ionel Irimia, agentul principal Dragoş Ştefan şi agentul principal Dragoş Tudosie, de la Biroul de Investigaţii Criminale al Secţiei 4 Poliţie, sunt poliţiştii care au lucrat, timp de şase luni, la rezolvarea acestui caz, fiind sprijiniţi de UTAI din Poliţia Capitalei, DOS din IGPR, DIICOT-Serviciul Central şi Serviciul de informaţii al ANP.

Cătălin Eftene