Canotajul, pe valuri de aur la Dinamo

canotoareMădălina Bereş continuă tradiţia de excepţie a canotajului dinamovist. Sportiva născută la Mogoşeşti - Siret a cucerit două medalii de aur la Campionatele Europene din Cehia. Canotajul dinamovist con­tinuă să producă sportivi de excepţie. Pe urmele săpate adânc, în valurile Sna­go­vului, de nume de legendă precum Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Viorica Susanu, Constanţa Burcică sau Liliana Gafencu, vâsleşte acum o altă sportivă de excepţie. Numele ei: Mădălina Bereş. În vârstă de 24 de ani, dinamovista a cucerit la finele lunii mai două medalii de aur la Campionatele Europene de la Racice (Cehia), în probele de doi fără cârmaci şi 8+1. Agent de poliţie în cadrul MAI, Mădălina Bereş este şi medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în proba regină (8+1).  Mădălina Bereş s-a născut în Mogo­şeşti-Siret (judeţul Iaşi) şi a ajuns la canotaj în clasa a 8-a, în urma unei selecţii naţionale. „Am fost descoperită de doamna Mariana Maliş. Am dat probe şi am fost selectată pentru Orşova. Acolo am învăţat să vâslesc, acolo am început să iubesc canotajul, un sport care te învaţă să lucrezi în echipă şi să nu renunţi niciodată. Aveam 14 ani când am ajuns la Orşova, practic a doua mea casă. Snagovul este a treia”, spune canotoarea de la CS Dinamo. În 2010, Mădălina şi-a făcut botezul internaţional, la campionatele mon­diale de juniori. Trei ani a muncit până la prima medalie importantă, însă a fost cu atât mai frumoasă cu cât a fost de aur: titlu la Campionatele Mondiale U23 de la Linz, în proba de doi fără cârmaci, alături de Mihaela Petrila. La începutul lui 2016, Mădălina a intrat în barca de doi fără cârmaci, una de tradiţie pentru România, alături de Laura Oprea. Împreună au cucerit o medalie de bronz la Europenele din 2016 şi au pus umărul la performanţa de la Rio a bărcii de 8+1.

beres oprea CE 201760 de kilometri vâsliţi pe zi. Ocolul pământului în 212 zile!
Medalia de aur de la Rio a reprezentat o încununare, însă nimic nu se com­pară cu gustul aurului, motiv pentru care 2017 va rămâne un reper în cariera Mădălinei Bereş. Ea şi colega ei din barca de doi fără cârmaci (rame) au dublat aurul şi în proba de 8+1, fiind de altfel singurele sportive din Europa cu o astfel de performanţă. România a deplasat la Europene un lot de 39 de sportivi, toţi fiind canalizaţi pe direcţia JO Tokio 2020. „Medalia de la Rio ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-a dovedit să se poate. Nu ştiu câţi au avut încredere în noi, dar mai important este că noi nu am renunţat. Domnul antrenor Mircea Roman ne-a întrebat la Rio, în ziua finalei, dacă ne-am luat treningurile de reprezentare la noi. Dacă aveam pretenţii la medalii trebuia să punem treningurile în geantă pentru festivitatea de premiere, dacă nu, nu avea rost să-l mai cărăm până la pistă. În sinea noastră noi am crezut, semn că toate am avut treningul la noi. Ştiam că putem lua medalie, trebuie doar să mai demon­străm şi practic”, adaugă Mădălina. Cu încrederea crescută, fetele s-au angajat total în noul ciclu de pregătire. „Pot să spun că este mai multă muncă decât anul trecut. Mai mult ca sigur şi pretenţiile noastre sunt altele, când am văzut că se poate. Chiar dacă suntem tinere ne dorim la fel de mult ca şi gene­raţiile dinaintea noastră. Am progresat mult faţă de anul trecut. Şi ca tehnică, şi ca forţă, şi ca volum de kilometri vâsliţi la antrenament. Volumul de acum e mult mai mare ca în 2016, chiar dacă anul trecut a fost an olimpic. În barca de opt, facem 28 de kilometri la antrena­ment, iar în bărci mici, 23-24 de kilometri. Asta înseamnă cam 50 de kilometri pe zi în barcă mică şi 60 în barca de opt”, spune Mădălina. Un calcul simplu arată că la un astfel de ritm, fetele ar face ocolul pământului în 212 zile!

Model pentru sora ei, Amalia
Până la Racice, Mădălina Bereş nu avea nicio medalie europeană de aur în pal­mares, nici la junioare, nici la senioare. „Mi-am dorit foarte mult aceste medalii şi mă bucur că au ieşit, am ales la doi fără cârmaci, unde anul trecut nu a ieşit cum am vrut. La Europene, am început cu proba de culoar de la opt şi mai apoi am tras doi fără cârmaci, aşa că am fost un pic obosite. Când am văzut că britanicele sunt atât de tari şi că danezele ne dau cinci secunde, ne-am zis Doamne, ce ne facem? Dar s-a văzut a doua zi, când am fost odihnite, care este adevărata valoare”, punctează Mădălina. Dincolo de prieteni şi colegi de cantonament, Mădălina are şi două legături puternice, de suflet, la Snagov. Prima este legată de „jumătatea” ei, Vlad Dragoş Aicoboae, medaliat şi el cu argint la Europene în proba de 4 rame. „Ne susţinem reciproc, iar el este mai puternic decât mine. Niciodată nu spune că e greu la antrenament. La Europene, am avut emoţii mai mari la cursa lui, decât la a mea”, mai spune Mădălina. A doua legătură este una de sânge. În lot se află şi sora sa, Amalia, în vârstă de 20 de ani. „Amalia este mai puter­nică fizic decât eram eu la vârsta ei. Întotdeauna m-a luat ca reper. Chiar şi acasă, lua carnetul mea din clasele 1-4, pentru a vedea ce note aveam pentru a le depăşi”, conchide Mădălina Bereş, una dintre marile noastre speranţe la aurul olimpic în 2020.

Alexandru Enciu